PISTASJKARAMELLER
Hver jul de siste årene har min venninne Åshild ( @hverdagsdryss på Instagram) og jeg teamet opp og laget en digg oppskrift til dere. I år laget vi en oppskrift som tok helt AV i sosiale medier (og forøvrig hjemme hos oss). For en KOKO god kombinasjon av søtt, salt og sprøtt. Myk pistasjbunn, seig fløtekaramell og sprø salt pistasjkrokan på toppen. Jeg lover den høres mer avansert ut enn den er. Denne må lages! Se filmsnutt fra kokkeleringen vår her.
-
Til en ildfast form trenger du:
Pistasjkrokan:
1 dl pistasjnøtter
2 ss lønnesirup
2 ss kokossukker
En klype salt
Pistasjbunn:
3 dl pistasjnøtter
3 dl cashewnøtter
20 stk ferske dadler
1 ts vaniljepulver (kan sløyfes)
Fløtekaramell:
200g sukker
0,5 dl vann
50g smør
2 dl kremfløte
To klyper salt -
Start med krokanen: varm stekepannen til medium-høy temperatur. Rist nøttene, ha i sukker, sirup og salt. Rør hele tiden i 3 minutter, hell over på et bakepapir og avkjøl.
2. Ha alle ingrediensene til pistasjbunnen i foodprosessor, kjør til en fin deig og trykk ut i en ildfast form. Sett i kjøleskapet og lag karamellen.
3. Fløtekaramellen:
❤️ Varm fløten slik at den er lunken når den skal tilsettes.
❤️ Ha sukkeret og vannet i en tykkbunnet kjele. Varm opp på middels til høy varme uten å røre. La sukkeret smelte og bli gyllent. Hvis nødvendig, kan du forsiktig svinge kjelen for å fordele varmen jevnt.
❤️ Når sukkeret har fått en gyllenbrun farge, tilsett smøret. Rør raskt med en visp til smøret er helt smeltet og blandet inn.
❤️ Skru ned varmen litt, og tilsett fløten gradvis mens du rører. Karamellen vil boble kraftig opp, så vær forsiktig.
❤️ Tilsett saltet og rør godt. La karamellen småkoke i 7–10 minutter, og rør hele tiden slik at karamellen ikke brenner seg. Ta dråpetesten ved å dryppe litt karamell i et glass kaldt vann: Hvis karamellen stivner i faste dråper, er den ferdig. Alternativt kan du bruke et termometer og koke til karamellen når 112 °C.
Fordel karamellen over pistasjbunnen og sett i kjøleskapet.
4. Hakk pistasjkrokanen, ta ut formen og topp karamellen. Sett i kjøleskapet i ek time før den deles i ruter og NYYYYT!